Λασίθι – Χρυσή (Γαϊδουρονήσι)

Lasithi-Chrissi_1

H Χρυσή ή Γαϊδουρονήσι, βρίσκεται 8 ναυτικά μίλια νότια της Ιεράπετρας και πρόκειται για ένα ακατοίκητο, πανέμορφο νησί, με παραδεισένιες παραλίες, τροπικά νερά και εξωτική ομορφιά. Το όνομα Χρυσή προέρχεται από την κατάξανθη άμμο που καλύπτει ολόκληρο το νησί και προέρχεται από τα θρύψαλα χιλιάδων κοχυλιών ενώ το δεύτερο όνομα, το Γαϊδουρονήσι, προέρχεται από το γεγονός ότι όποιος γάιδαρος γερνούσε στην Ιεράπετρα, οι Ιεραπετρίτες τον έφερναν στο νησί για να πεθάνει.

Lasithi-Chrissi_4 Οι παραλίες στη Χρυσή έχουν λευκή και ξανθή άμμο ενώ τα νερά τους είναι κρυστάλλινα και διαυγή με τιρκουάζ απόχρωση. Έχει ανακηρυχτεί περιοχή φυσικού κάλλους και είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα NATURA ενώ υπάρχει και ένα μεγάλο κεδροδάσος, άνω των 350 στρεμμάτων, το οποίο είναι οριοθετημένο και στο οποίο απαγορεύεται ή είσοδος. Στο νησί απαγορεύεται επίσης η κατασκήνωση και η διανυκτέρευση όπως επίσης και η συλλογή άμμου και κοχυλιών. Οι παραλίες του νησιού κατακλύζονται από κόσμο με τα καραβάκια που ξεκινούν από την Ιεράπετρα κάθε πρωί με το ταξίδι να διαρκεί περίπου 50 λεπτά. Το καραβάκι θα σας αφήσει στο μοναδικό λιμανάκι του νησιού, στην νότια πλευρά του, στην θέση Βουγιού Μάτι. Εκεί υπάρχει μια ταβέρνα, όπου μπορείτε να απολαύσετε το φαγητό σας. Δίπλα υπάρχει η Νότια Παραλία, όπου μπορείτε να κάνετε το μπάνιο σας και να ξεκουραστείτε κάτω από ομπρέλες και κέδρους. Από την Νότια Παραλία ξεκινάει και το μονοπάτι που θα σας οδηγήσει στις υπόλοιπες παραλίες του νησιού. Διασχίζοντας το κεδροδάσος και σε απόσταση 5 περίπου λεπτών με τα πόδια θα φτάσετε στην παραλία Μπελεγρίνα ή αλλιώς Χρυσή Άμμο. Είναι η πιο δημοφιλής παραλία του νησιού και βρίσκεται στις βόρειες ακτές του. Πρόκειται για μια πανέμορφη παραλία που θυμίζει έντονα παραλίες της Καραϊβικής, με τη λευκή άμμο, τα σπασμένα κοχύλια και τα ρηχά γαλαζοπράσινα νερά της. Διαθέτει κάποια οργάνωση και θα βρείτε ομπρέλες αλλά και μια καντίνα για τις αναγκαίες προμήθειες. Περπατώντας δυτικά από την Μπελεγρίνα βρίσκεται μια πιο ήρεμη παραλία, ο Χατζηβόλακας. Είναι μια βραχώδης παραλία με ρηχά κρυστάλλινα νερά και πανύψηλους κέδρους να την περιτριγυρίζουν και να προσφέρουν την σκιά τους. Δίπλα στην παραλία υπάρχει επίσης το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου ενώ κοντά θα συναντήσετε μια αλυκή, τους λαξευτούς τάφους από τη ρωμαϊκή περίοδο, καθώς και το φάρο του νησιού. Ανατολικά από την Μπελεγρίνα βρίσκεται η παραλία Καταπρόσωπο, το όνομα της οποίας οφείλεται στο γεγονός ότι κοιτάζει «κατά πρόσωπο» το νησάκι Μικρονήσι, ένα μικρό νησάκι, καταφύγιο άγριων πουλιών. Η παραλία Καταπρόσωπο είναι λιγότερο εντυπωσιακή και ήρεμη από τις υπόλοιπες, με ψιλό βότσαλο και ρηχά καταγάλανα νερά.

Lasithi-Chrissi_2Lasithi-Chrissi_3Lasithi-Chrissi_5Lasithi-Chrissi_7Lasithi-Chrissi_8Lasithi-Chrissi_9Lasithi-Chrissi_10Lasithi-Chrissi_11Lasithi-Chrissi_12Lasithi-Chrissi_13Lasithi-Chrissi_14ΟμπρέλεςΜε καφετέρια


Αναλυτικός ΧάρτηςPhoto Credits

You may also like

Ετικέτες , , , , , , , , , .Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.