Κάσος – Αρμάθια

Κάσος - Αρμαθία 1

Το νησάκι Αρμάθια είναι το μεγαλύτερο ενός συμπλέγματος μικρών νησιών που, μαζί με τα Ποντικονήσια και την Μακρά, περιτριγυρίζουν τη νήσο Κάσο. Τα Αρμάθια είναι νησίδα που βρίσκεται βόρεια της Κάσου που ξεχωρίζει αναμφισβήτητα για τις παραλίες της.

Κάσος - Αρμαθία 5Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 το νησί είναι πλέον ακατοίκητο, αλλά δεν ήταν πάντοτε έτσι. Στα Αρμάθια ζούσαν κάποτε και ευημερούσαν μερικές οικογένειες Κασιωτών, που καλλιεργούσαν τη γη, εκμεταλλευόμενοι συγχρόνως τον γύψο που έβγαζαν από το έδαφος. Καΐκια αγκυροβολούσαν στο Καραβοστάσι για να παραλάβουν τον γύψο, ενώ τα πληρώματα και οι κάτοικοι διασκέδαζαν στα καφενεία που υπήρχαν στον οικισμό τής Υπαπαντής. Σήμερα έχουν απομείνει μονάχα ερείπια από τις κατοικίες και κατσίκια για να θυμίζουν πως κάποτε ζούσαν εδώ άνθρωποι. Μοναδικό διατηρημένο κτίσμα στο νησί είναι το εκκλησάκι τής Υπαπαντής.

Κάσος - Αρμαθία 2Τρεις είναι οι παραλίες που ξεχωρίζουν στο μικρό αυτό νησάκι αλλά η κυριότερη είναι η παραλία Μάρμαρα. Από πολλούς θεωρείται, και όχι άδικα, μια από τις ωραιότερες παραλίες της Μεσογείου με τη ψιλή χρυσαφένια άμμο μέσα και έξω από το νερό, καθώς και ο λευκός γύψος που φαίνεται σε πολλά σημεία του βυθού δίνουν στη θάλασσα απίστευτα χρώματα. Πρόκειται για μία παραλία που συνδυάζει τα χρώματα της καραϊβικής με τις αμμουδιές των Κυκλάδων! Η δεύτερη παραλία των Αρμαθιών είναι ο Καραβοστάσης, όπου πολλοί λουόμενοι επισκέπτονται τα καλοκαίρια για να απολαύσουν τα κρυστάλλινα νερά του! Μία τρίτη πολύ μικρή παραλία, η Αποπαντούλα, βρίσκεται στο μικρό λιμανάκι κάτω από την εκκλησία της Υπαπαντής. Στο νησί δεν υπάρχει καμία οργάνωση γι’ αυτό καλό θα ήταν να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα (νερό, σνακ κ.ά.).

Κάσος - Αρμαθία 6Τα Αρμάθια είναι προστατευόμενη περιοχή Natura καθώς έχει καταγραφεί σημαντικός αριθμός γλάρων Audouin, μαυροπετρίτες και άλλα προστατευόμενα είδη πτηνών. Από τα μέσα του 2000 έχει δημιουργηθεί παρατηρητήριο για να μπορούν οι φυσιολάτρες και τα μέλη οικολογικών οργανώσεων να μελετούν την πανίδα της περιοχής. Οι παραλίες στα Αρμάθια είναι προσβάσιμες μόνο από τη θάλασσα με καΐκι από το λιμάνι της Κάσου, το Φρυ, μία διαδρομή που μαζί με την θέα πραγματικά θα σας καθηλώσει! Υπάρχουν πολλά καραβάκια στο λιμάνι που εκτελούν καθημερινά δρομολόγια την καλοκαιρινή περίοδο, αρκεί να το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες.

Fisiki skia1

 

Αναλυτικός Χάρτης
Απόσταση από το Φρυ με πλωτό μέσο : 2 km
Χρόνος Απόσταση με πλωτό μέσο : 20 λεπτά

You may also like

Ετικέτες , , , , , , , .Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.